14 Januari 2013

Vitamin C Putihkan Kulit?

Assalamualaikum, 


Pharmacist pun tak cerita lebih lebih pasal Vitamin c ni. Semua orang macam dah tau je kelebihan Vit C ni untuk apa kan.. Mana yang dah mengamalkan sejak lama mesti tau kelebihan dia. Untut kuatkan imunisasi lah biasanya. Bila tubuh badan kuat, badan jadi sihat. Kulit, hidung, perut semua sihat lah.

Tapi la ni melampau gila khasiat Vit C ni:

- 1biji bersamaan 1000 mg = 14 biji buah sunquick
- Vitamin c  untuk mengelakkan selsema
- Vtamin c juga banyak kebaikan dan kelebihan lain kpd kesihatan kita.
- Memberi effect kulit yang sekata,cerah dan lembab
- Sesuai untuk ibu mengandung
- Untuk merawat jerawat di wajah dan badan
- Menguatkan gusi dan gigi.. 
- Sesuai untuk mendapatkan anak
- Bagi memutihkan kulit muka
- Jerawat hilang dan menghapuskan jeragat
- Parut jadi sekata dan puda dengan cepat
- Rambut lebat dan berkilat
- Bla bla bla cantik kurus putih mulus gebus lus lus lus

saya amalkan Vit C ni lama dah.. rm35 je kat farmasi.

Mula mula okay je tetapi lama lama aii dah lain macam pulak. Semua demi cantik. Lepas tu sebab kebetulan Vit c ni ada kelulusan dari kemeterian, berpusu pusu lah wanita wanita melayu di luar sana borong Vit C ni. Sebelum ni berperang mak suruh makan Vit c kau tak nak. Dan dan bila kecoh facebook terus order satu dozen. Padahal kat pharmacy murah je. Sebijik yang saya dah amalkan dahulu. Tapi sebab ditokok tambah dengan kelebihan yang disenaraikan di atas, maka harga pun bertambah berlipat ganda. 


Perempuan macam kita ni memang laju je kan kalau bab bab putih putih ni. Lagi lagi kalau tengok gambar testimoni yang meletoptu. Saja tak nak dengar kata hati yang dok bisik bisik tu gambar edit je. Gigih menafikan. Banyak testimoni tipu je sekarang ni. Saya pn boleh buat... 


Nanti bila dah makan mula la kecewa. Sebab makan bukan sebab kesihatan tapi sebab kecantikan. Lepas tu nak kesan dalam seminggu je seperti yang digembar gemburkan dalam internet. Wah kelas kau michael jackson pun amik masa bertahun nak putih hehe.


Alang alang beli Vit C ni makan la Vit E sekali, Kalsium dan sebagainya. Untuk kesihatan... yang cantik tu datang kemudian.


XOXO, Azza Azman 
peluk cium dari azza muah!

21 ulasan:

Rapunzeel Cikilolo berkata...

memang meletup kulit lepas makan vitamin c.

ni yang nak amalkan ni...

faridah nazurah berkata...

haha lepas ni kompem cantik..

Namee Roslan berkata...

vit c penting. kulit namee teruk kalau tak take it c and collagen.

░♥si lampu neon♥░ berkata...

ahhahaha i pon rasa nak gelak je tgk kat fb tu.. padahal i da lame makan vit c tu.. sebijik siot kat farmasi !!!

eid mazni berkata...

betul2...ramai yang beria beli sebab nak cerah...nak cantik...sebab yang lain tu xnampak dah...tapi kalau sendiri xjaga makan, minum air xcukup...senaman kurang...kelaut jugak vitamin C tu...

ambil supplement lengkap untuk kesihatan...insyaAllah cantik akan menyusul dengan sendiri bila dah sihat...:)

tengah amalkan shaklee...walaupun kesan tidak secepat vitamin lain...tapi sihat yang penting...:) kan...?

Siti Aniza berkata...

banyak vit c sekarang.. tak tahu nak pilih yang mana

eid mazni berkata...

@Siti Aniza

sis...pilih yang organik..y guna bahan asli...boleh surf tenet tuk tgk cara pemilihan vit...even tuk vitamin e pun ada nama specifik dia y betul2 organik...

n mostly, vit y organik ni dia ada bau...:)

Harith Iskandar berkata...

org lelaki blh amalkan ke? :)

sue perbs.. berkata...

mkn vitamin c memg baik uyk kulit..

the tempo of life berkata...

modal pun kena banyak. hehe

amer akat berkata...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

ku-cit berkata...

da nampak maturela dia skrg...

BUNDA a.k.a KN berkata...

dah mcm2 jenis vit c kat media...tak tau nak pilih yg mana...

Tanpa Nama berkata...

kak namee mkn vitamin jenama ape ek? n collogen ape?

NQ Online Store berkata...

Pilih yg kualiti tinggi tapi harga murah ler..huhu... sy pon makan... pahang pharma je.... murah... tp berkesan..hehe

Tanpa Nama berkata...

vitamin c shine nei betul ke berkesan ??? sye bru nak cube , was2 laaa... ade sape2 ley tlog jwp ... :-)

Tanpa Nama berkata...

vit c shine ni mcm yg doktor syorkn utk sy lahh...hehe...

Tanpa Nama berkata...

patut la kazen aku amalkan vitamin ni... murah giler kat pharmacy..berbotol-botol kat rumah..sedap kate ny..pas ni nak mkn gak la

Tanpa Nama berkata...

ok tak makan vit shaklee

umminiena berkata...

vitamin C ni juga bagus di ambil kalau demam, tak payah nak telan panadol lagi.. hehee

Tanpa Nama berkata...

mahal gile farmasi jual vitamin c jenema shine .....harga shine vitamin c baru rm 15.00...apa hal famasi jual sampai rm35