12 Oktober 2012

Mari Belajar Loghat Pahang

Assalamualaikum, 


Suka hati je tau cakap orang Pahang tak ada loghat. Ada lah. Lepas tu cakap Pahang ni tak popular. Siapa cakap? Cuma kami mengamalkan prinsip "Masuk Kandang Kambing Mengembek, Masuk Kandang Harimau Mengaum". Tak adalah beriya nak cakap loghat Pahang tengah tengah KL. Karang ada yang tak faham pulak. Tak pun ada yang cakap kita ni kuat sangat sifat perkaumannya. Ada siapa yang nak masuk kandang harimau?


Er jangan la nak disamakan loghat kami dengan loghat Kelantan, Terengganu atau Perak ye. Tak de tiru sesiapa. Negeri Pahang pun dah wujud sekian lama lagi. Malah antara negeri yang terawal wujud kesultanannya. Jadi sesiapa yang belum pernah dengar loghat pahang tu jom la layan lagu ni.


Maksud Lirik:

Ngape bior semok Kenapa biar semak

Ngape? Kenapa?

Tanoh sekangkang kere Tanah sekangkang kera

Ngape bior semok Kenapa biar semak


Ngape bior lari Kenapa biar lari

Ngape? Kenapa

Kerbanya ande sekor Kerbaunya ada seekor

ngape bior lari Kenapa biar lari

Ngape mudoh lepe Kenapa mudah leka

Ngape mudoh ghalek Kenapa mudah ralit


Kalanye  ngendok senang Kalaunya hendak senang

kenelah beringat ingat Kenalah beringat-ingat

Kalanye ngendok menang Kalaunya hendak menang

kenela bekerja kuat Kenalah bekerja kuat


Orang lepeh ke bulan Orang lepas ke bulan

Awok dalam selimut Awak dalam selimut
Orang naik kapeterebang Orang naik kapal terbang
Awok terngesot ngesot Awak terhegeh-hegeh

Ngape abih jue Kenapa habis jual
Ngape? Kenapa?
Paya pesaka ngemok Paya pusaka emak
Ngape abih jue Kenapa habis jual

Ngape bio reput Kenapa biar reput
Ngape? Kenapa?
Rumah peningge ayoh Rumah peninggalan ayah
Ngape bio reput Kenapa biar reput
 
Rajin tekun usehe
Rajin tekun usaha
Itu amalan baik Itu amalan baik
Buat sikit sikit  Buat sikit sikit
Lama lama jadi bukit Lama lama jadi bukit

Berakit kehulu berenang ketepian Berakit kehulu berenang ketepian
Bio sakit dulu ase senang kemedian Biar sakit dahulu asal senang kemudian


So tak susah kan? Perkataan dia sama je tapi bunyi dia lain sikit. Tapi maybe sebab dia lagu boleh la lagi ikut. Kalau korang pergi daerah yang dalam dalam sikit hah puas la nak faham sebab diorang cakap laju. Orang kata ikut aliran air sungai Pahang. Kalau kat hulu laju je bunyinya. Bila nak ke hilir sungai (daerah Pekan) barulah diorang cakap perlahan (meleweh) je bunyinya. Sekian. Moh cakak pahang!


XOXO, Azza Azman
Jika Suka Jom LIKE

9 ulasan:

akilla ibrahim berkata...

Suka-suka..betul tu kalau hulu-hulu skt memang ckpnya laju.sy yg mmg asal pekan ni kalau balk kg belah ayah kt temerloh mesti kureng skt nak fhm ckp orang-orang yg agak tua kt sn..hehehe..

zila manaf berkata...

huyohh enda tau bah ada bahasa pahangnya bah...hehe tibe2 feeling sabah lama xmai sini wee

Cik Honney berkata...

baru 1st time dgr slang pahang...slalu dok dgr slang klate,trgnu,utara, n sbh swak je...

jom singgah blog honney juga...
http://wadahberbicara.blogspot.com

dhinai berkata...

Tak la jauh sangat perbezaannya.boleh faham lagi walau tiada terjemahanya

Harith Iskandar berkata...

oooo kire sebutannyer beza sikit la dr bahasa lain.xsusah :)

Elvy Nellysha berkata...

hehe ... best2!

sue perbs.. berkata...

ye la.. klu org pahang ni susah kte nk tau.. klu klantan ke negeri 9 ke senang nk tau loghat diorg.. btw, best gak layan lgu tu

Namee Roslan berkata...

tapi seriously loghat pahang macam pelik sikit. maybe sebab tak biasa dengar kot. hehe. dulu roomate ada org pahang...tak faham apa dia bual dgn mak dia. hehe

Tanpa Nama berkata...

ada sedikit persamaan dgn loghat kelate....