25 Februari 2013

Luahan Hati Kepada Peniaga MLM

Assalamualaikum, 

Ini saya berkongsi luahan dari seorang doktor dari laman forum. Sorry Arissa, saya cuma nak pendapat ini dibaca oleh orang lain juga.


"MLM is evil!! It's not a sincere type of business or trading. From the get go, we can already see its pyramidal structure is going to bring out all kinds of forms of supression, opression and even slavery!! It's already banned and illegal in the US, in the UK it's in the process of being banned, the Europe...and one of the factors that brought down the Eurozone to its knees was MLM businesses..can you believe that?


Kalau org putih boleh nampak, kenapa org melayu tak boleh nampak? Nak kata bengap tak juga.. Pegi universiti jugak..
I hate this Hai-O thing, one of my family member Bankrap sbb mender MLM dajal ni..berutang sana sini..tertindas..
It is lurking with evilness, selling through indirect force and opression!
Yang atas2 upline tu jadi lintah darat sedut jer darah sampai kering..dasar mata duitan!! Bila org marah, counter attack, condemn, kata kat orang jgn dengki orang lain punya rezeki periuk nasik... Banyak cantik?? Yg korang ingat carik rezeki lagu tu halal sgt lah menindas, menipu orang lain??


Yang paling saya pantang, is MLM health products... Saya ni doktor kat hospital, tiap2 bulan dok jumpa patient masuk ward sebab liver failure, kidney failure, side effects sbb herbal products MLM-4life lah, alpha lipid lah, gluthathione la, transfer factor lah, herbalife lah, hydroxycut lah....memanglah kesian, nak marah pun ada, tapi diorang makcik2 pakcik2 tua yg tertipu dengan mala'un2 MLM ni...


Woii, orang MLM korang tak sedar ke yg korang jual tu bokeh mrmbunuh orang lain!! Sedar la sikit, kalau sabit kesalahan boleh consider second degree murder tau!!


Yg pakcik makcik ni dok la cari nafkah tiap2 bulan forking out huge amount of cash nak beli pil2 kesihatan MLM ni, when diorang tak sedar, lagi membahayakan kesihatan diorang...You tindas dgn bebanan cost beli barang tu, you tipu kata pil2 ni mujarab boleh sembuhkan penyakit mujarab, you bagi diorang masuk hospital pertaruh nyawa diorang!!


Aku cerita dua kes patient yg aku jumpa kat hospital ehh:

1. Patient ni dok makan warfarin, diabetic meds, segala maknika penyakit ada. Dia beli pill transfer factor baru seminggu, terus masuk hospital sbb bleeding besar haematoma kat kaki dia. Tengok2 INR sampai 8. Kidney failure pulak lagi. Sapa malaun MLM yg jual transfer factor tu mmg mangkuk ayun, kalau mati patient ni macam mana?

2. Patieng mmg ada penyakit buang pinggang sebab SLE, dah bertahun2 sihat walafuat dok mkn steroid dan immunosupressant, tetiba kena approach alpha lipid... Kata bagus utk buah pinggang bla2... Tiba2 patient jadi penat lelah tak boleh bernafas, letih lesu, kaki bengkak2...tak boleh tidor mlm sbb sesak nafas..tanya penjual MLM alpha lipid...boleh diorang kata 'dont worry, nanti hilang la tu, tu namanya HEALING CRISIS'....healing crisis mangkuk hayun kau... Patient tu dtg hospital dgn nephrotic syndrome, glomerulonephritis, acute left heart failure... Sapa nak tanggungjawab Nih??


Sesapa kata MLM tu bagus kalau buat betul2..,THINK CAREFULLY... How are my actions will affect others from here onwards??
Ko agak2 further down the line tu ada harmful effects tak??


Sesapa MLM nak mai promote kat saya or family saya... Be prepared, im going to grill you until youre fried, bone-dried until not an ounce of water droplets left in your body!!


Geram sangat2....first Hai-O, then transfer factor, then alpha lipid... Ni mende2 yg dah affect family member aku!!


Adik aku pulak nk beli corset premium beautiful apa ntah.. Ada teknologi FIR infra red, boleh bakar lemak.. WHAT A LOAD OF CRAP!!!
Toksah mengada...


Ada sesapa MLM yg tak puas hati, boleh message saya... Im ready.. "


Sekian.


XOXO, Azza Azman 
peluk cium dari azza muah!

9 ulasan:

Harith Iskandar berkata...

ok sy pun same.kalau ade yg nak saman pulak mai kat sy yer...ehehe :)

tp yer lah.sy pn ckp ikut pngalaman sndri juga, mmg brg2/produk kesihatan mlm ni xbagus.sy tau pn sbb sepupu sy sndri doktor.dia yg nasihatkan jgn ambil/beli brg2 mlm ni

Dianza berkata...

syabas!nice article doctor!
1st,sy pun tak suka MLM mak nenek ni.memenuhkan news feed kat FB dah satu hal,duk spamming email org lain plak ape ce.

2nd,org masuk MLM selalu perkecilkan org yg hati kering hati batu mcm sy.kalau x mau join,dikata kita tolak kekayaan,tolak rezeki,tolak kesihatan n bla bla bla!hello,i am not an harta enthusiast.biarlah xde harta kat dunia as long as kita buat kerja halal tanpa penindasan.plus,tak malu ke hidup kaya bila org lain nak mati bertarung nyawa akibat kita?kat dunia boleh lah cakap,jgn dengki dgn kejayaan org,tp kat akhirat nak jawab apa depan Allah?

maaf doctor,over emotional.sekian.TQ =)

azieazah berkata...

Saya setuju dengan doktor! Dah lama saya anti MLM ni. Mengarut saja. Baru masuk sebulan jadi ahli, ada orang perasan nak pandu Mercedes! Piiirahhhh.

Dayz J berkata...

Wow. Herbalife pun? Hrrm. Mungkin peniaga tu yang tak jujur kot.

Aku velo berkata...

Saya just nak tanya pendapat je la...Is it true HERBALIFE pun sama eh? because saya ingat nak beli one of the product kesihatan.I cant trust them because as a bio student, I dont think the seller really understand the function of the product that they want to sell to us.Cakap je lebat suruh org beli.

Salhah Suhot berkata...

oh..maknenye..shaklee pun?

muhammad naim Abdullah berkata...

ada juga ajak Naim join MLM ini.. depa ajak

Are u ready for MLM?

NO~~~ HAHA

Tanpa Nama berkata...

jgn salah fhm dgn mlm...setahu sya, syarikat mlm x tpu org, yg tpu owg manusia sndiri,tentg produk2 tu suma. .salahkn penguna sniri. .sebb kte manusia ada akal fkiran. .kte juga bole tau mna yg buruk mna yg baek. . so sebelum membeli brg tu kena la amek tau tentg bhan2 t d gunakn. .so dlm situasi ney kte xbole salahkn pnjual prodak 100%. .duit x mendtgkn kebhagia???right memg betul. .tp berapa org pulak yg bole idup bhagia tanpa duit???duit xbole bwa mati??btul, tp kte nak mati puwn guna duit tau,beli kain kapan guna duit,korek tanah kubur guna dui,bacaan tahlil puwn duit gak..so skg ney sya ckp sekadar nak goreng ke ney la realitinye??..jgn salahkn org laen. . sebab ney la realitinye. . maaf saya pinta jika ada tkasar bhasa atau mnyingung perasaan sesiapa...

nik ros berkata...

sebab tu tak nak join mlm ni. yg untung pihak atasan jea. yg bawahan ni sibuk duk cari customer sana sini