18 November 2011

Membaca Jambatan Ilmu, Ilmu Jambatan Apa?

Salam,




Salam, hari ini saya berjalan-jalan cari buku. Iya buku. Ada lah satu dua buku yang menarik hati lalu membeli tanpa rasa ragu-ragu. Di Kinokuniya, tempat yang selalu dilepak oleh kita bila kehabisan idea nak jalan kemana lagi kalau dah ada dalam KLCC tu.

Mari kita lihat apa yang telah saya dan adik saya, Nani beli.






Ni semua buku yang saya beli untuk diri sendiri, novel triller, cinta dan romance-history. I like!
Hahaha tah bila ada masa nak baca.


Ni pulak buku untuk adik beradik yang lain. Buku Incredible Hulk tu tak menahan.
Mesti untuk budak paling kecik dalam family, Daniel.



Erk, ini buku yang dipinjam dari Library.
Persoalannya, yang ini pun tak habis lagi, beli lak yang lain.



Antara dua, mula mula nak beli macaroon depat kedai Popcorn Garrett tu, tapi baru teringat dekat Harrods pun ada. So beli kat Harrods lah. Harga dah naik ke hape tak tau lah, cuba tengok harga asal berapa kat Blog Kak AIN si comel. Mengarut betul.


Rasa takdelah sedap sangat. Mungkin bukan peminat setia macaroon, saja nak ingat rasa macaroon before buat sendiri esok. Eh yeke? Pastu nak bagi kat Daniel suruh dia bawak pergi jamuan akhir tahun.



Oh ye, sebut pasal popcorn Garrett yang popular tu, kira hot item lah kat KLCC sebab baru lagi. Memula datang, balang popcorn dia kosong. Habis. Masa dok mengadap study perisa popcorn depan kaunter dia,  tak sampai seminit toleh belakang tetiba ada ramai beratur panjang. Macam magic je. Sedap sangat agak nya. Diorang semua kene tunggu 5 minit sebelum popcorn tu masak. Ramai tunggu Macedamia Crispy something like that lah. Saya, tak minat sangat popcorn. Esok esok je lah beli. Dah rasa tester dia cukup lah.






Oh ye, menjawab kepada persoalan di atas "Membaca Jambatan Ilmu, Ilmu Jambatan Apa?" Ilmu jambatan duit, beli buku kena ada duit, pas dapat ilmu pun boleh buat duit...


Zaman sekarang Ilmu & Duit dua dua penting.


Itu zaman sekarang, tapi dalam Islam, ilmu penting dari zaman dulu, sekarang dan masa akan datang.


Okay bye. Wasalam.




XOXO, Azza Azman
Jika Suka Jom LIKE

26 ulasan:

kak lang berkata...

duit jambatan apa lak...hikhikhik

Rosalia berkata...

hhaa.ilmu jambatan duit.:D btl gak tak de duit ssh nak dpt ilmu.

MakNgah berkata...

wah wah bestnya banyak buku...

kalau tak membaca sesuatu dalam sehari mesti tak lengkap kan..

naim berkata...

betul 2 azza.

Lama x beli kitab... :D

fiQ'Ra berkata...

wahhhh... banyaknya buku.. teruja tgk.. hehe ;)

sergeant keroro berkata...

lama tak baca novel.

Chegu berkata...

Ilmu jambatan ke akhirat, dengan ilmu kita wajib beramal, dengan amal jadi ibadah, dengan ibadah kita mencari redha-Nya, Tuhan yang Esa

Kazen berkata...

buku2 tsebut mmg best kalau bace tu...menarik.... lagi best kalu pas bace di beri kat blogger2 ke :p

Hawa Ahmady berkata...

kita dah lama tak jenguk blog awak.. sorry..busy stpm..:'( nanti abis pekse kita komen2 post awak k..muahhh..!!!! satu ciuman utk awak..hoho

sue perbs.. berkata...

mak aih bnyk nye buku.. huhu.. klu sy satu buku pun bertahun tahun tk abis... hehe.. macaron sy prnh beli gak kat harrord sb kwn yg kata sedap.. sy rasa boleh la.. harga dah la mahal.. kecik je bende tuh

niezam berkata...

sy suka majalah :))

NUR AMINA berkata...

Lama dah tak beli buku utk diri sendiri, asyik beli utk anak2 je tp tgk diaorg x baca pun

msrh's berkata...

teringin nak rasa macaroon. org ckp manis gila , betul ke? :O

Namee Roslan berkata...

namee pun dah mula membaca balik sbb namee smpai dah tak ingat ejaan. mmg dah tahap teruk gila. so kena byk mmmbaca lagi.

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! berkata...

@naim pertengahan tahun lepas, azza ada beli kitab pasal nabi musa dan firaun, interesting sangat...

syakey berkata...

syoknyaa dapat borong buku banyak mcm tu!!

tak penah rs lg macaroons T__T

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! berkata...

@kak lang er duit jambatan ilmu plak, dia balik balik macam tu jek... huhu.

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! berkata...

@Rosalia betul tu tanpa duit mana nak cari ilmu, belajar wat kek pun sampai rm500. nak bukak tenet, ingat free je streamix huhu.

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! berkata...

@MakNgah saya pun dah lama tak beli buku, baca blog orang je gamaknya,

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! berkata...

@fiQ'Ra tengok memang teruja tapi bila nak baca..... (-_-)'

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! berkata...

@Kazen kamu nak ke buku tu, serius?

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! berkata...

@Hawa Ahmady tak pe lah hawa... kita tak kesah pun.. study lebih pentng okay? Good luck!

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! berkata...

@sue perbs.. tulah pasal, maha gak lah untuk student mcm kita, saya beli saja je sebab nak try buat plak..

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! berkata...

@niezam majalah zaman sekarang dah tak best la awak.. isi berulang ulang, diorang tak buat research..

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! berkata...

@Namee Roslan ejaan pun tak ingat wah ni dah parah ni.. huhu namee namee..

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! berkata...

@syakey betul betul..sangat syok..