31 Disember 2013

Sila Pilih Sebelum Berkongsi

Assalamualaikum....

Tak jawab dosa. Jawab gatal. Caitt!

Eii bencikan orang yamg kacau kita tepi jalan macam ni. 80-an sangat cara diorang. Tau lah I ni pakai tudung pesen sarung cincin kat bawah. Tapi I muda lagi tau.

Haih. Tak kena gaya. Cara ngorat tak kena gaya. Tak apa lah. Kita tak kenal diorang jadi ignore saja. Ignorance is new intelligent, nowadays.

Tapi kan kalau tak kena gaya dengan kawan boleh makan dalam woo. *tetiba* Bukan isu ngorat tapi topik berborak. Topik yang tak bersesuaian sila jangan kau mengada ngada nak hujahkan silap silap jadi gaduh. Tak kisah la kau yang sentap atau dia yang sentap. Baik kau diam sahaja.

Contoh topik politik BN PKR.
Dalam group whatsapp.
Sila jangan.
Shut.

Sebab tu saya sangatlah mengambil langkah berhati-hati sekarang. Rambut sama hitam. Hati lain lain noks. Rimas la uolss gaduh gaduh perli perli. Kang ada yang keluar group. Sentap mak nak.

Topik perbualan - saya pilih orang. Baru syok. Kadang kadang dekat sejam mengadap phone bila borak yang "kena topik".

Kalau bab bisnes saya borak dengan Aida Aulia. Kalau bab berangan saya borak dengan Zalina Riana Nani adik saya. Kalau bab bengong bengong borak la dengan Zam Alia Fara Yani. Kalau bab itu ini ada la orang-orang tertentu dia. Kalau topik tu nak borak dalam group tak sesuai, saya direct terus secara privacy kat orang tertentu. Karang mengarut banyak banyak sangat dalam group ada yang bengang. Sebab....

Bateri kong. 24 jam vibrate.
Perbualan menjengkelkan.
Bising. Malas nak mute.
Pening nak baca.
Topik bosan.

So sila PM.

Contoh. Kalau kau nak kahwin kan, jangan sesekali kau gedik gedik nak tanya pendapat pada orang yang tak nak kahwin lagi. Bagi mereka itu rubbish. Gatal.

Sila pilih orang.

Terima kasih.

Tiada ulasan: