25 Februari 2011

10 Sebab Anda Mesti Tonton Merong Mahawangsa

1.Sebab ini cerita anak malaysia, jomlah support filem malaysia!



2.Filem ni tayangan serentak 25negara. Hebat tuh.. Eh jap tadi aku bace paper 70 lebih jugak la negara yang nak tayang cerita ni. Banyak gak tu weh. Kalau betul, popularlah nagara kita. Sejarah kuno negara kita pasti diketahui satu dunia. (Fakta ni selalu berubah, harap maaf kalau tak tepat)



3.Hikayat Merong Mahawangsa ni telah menggagumkan banyak pihak termasuklah para pengedar filem di luar negara, Brad Pitt pun nak tgk tau citer ni ceh ceh ceh.. Ada kata filem ni ala-ala Pirate of Caribbean. Iye ke ni bai...



4.Produk bertaraf Hollywood yang sepatutnya mencecah ratusan juta ringgit tp filem ni 8juta je. Bagus tu tak la membazir. Yelah ada sesetengah produksi yang tamak haloba nak heboh cerita dia paling bagus paling banyak guna kos, paling banyak untung samapi 40 juta pun ada. LOL~~



5.Boleh belajar sejarah, sebab Hikayat Merong Mahawangsa ni menerangkan asal usul raja-raja Kedah. Berdasarkan mitos dan lagenda,cerita ni menjadi ahli genre sastera sejarah tradisional Melayu tau.



6.Boleh tengok salji turun macam real je. hehe. Tak pasti plak diorang buat penggambaran kat mana.Yusri tak cakap pun. Entah2 dia cakap tapi aku yang degil tak mau dengar time kami bergayut semalam. (percayalah!!)



7.Satu-satunya filem malaysia yang ada dokumentari, bukan di sebalik tabir macam filem lain. Baru tayang td kt TV3. KAu tengok? Aku tak tengok sebab kat hostel ni mana ada TV. nanti la download kat mane2. Mediafire ke..



8.Kalau korang dah tengok Queen of Langkasuka, korang kenelah tengok cerita ni pulak. Tapi cerita Merong Mahawanhsa ni berlatar belakangkan kurun ke-2. Yang Queen of Langkasuka tu kurun ke... erm jap aku xtau lah. bodos nya aku.



9.Ramai yang beranggapan ia didatangkan 100 peratus dari Hollywood hokayy. Tapi rupenya tidak. Tak sangka ia dari Malaysia. Maklumlah para pelakon pun ada yang dari luar seperti Hongkong misalnya. Alasan sebab pelakon cina kat Malaysia cakap English versi American & British. Tapi Yusri KRU nak versi China-English gamaknya.



10. Alasan paling tak kuat ~~ dapat tengok Stephen Rahman-Hughes, Jing Lu, Gavin Stenhouse, Craig Robert Fong, Eric Karl Henrik Norman, Keith Chong, Keith Chong, W. Hanafi Su, Dato' Rahim Razali, Khir Rahman, Ummi Nazeera, Nell Ng, Jehan Miskin, Umi Aida, Kuswadinata, Mano Maniam, Ravi Sunderlingam berlakon. hahaha..


*** Ulasan selanjutnya silalah klik sini Review Merong Mahawangsa dari AkuKopi
** Kalau tak puas hati boleh lihat disini jugak Review Merong Mahawangsa Cik Epal
*Jom layan gambar behind the scene




Boypren Sharifah Amani jadi orang Rom

Pelakon berwajah Melayu asli, Ummi Nazira

Kebaboom!! amik kau rasakan penumbuk saktiku!

Antara kapal/tongkang yang diubahsuai menjadi props.

Kostum yang diimaginasikan bagi menggambarkan 
peradaban kurun ke-2 di Tanah Melayu


XOXO, Chempaka Sari.



________________________

3 ulasan:

Chempaka Sari berkata...

: )

pecah kaca pecah gelas,
sudah baca harap ulas..

Tanpa Nama berkata...

tp bab ribut plg tak real..angin kuat tp pokok kelapa x goyang pn..itu je yg aku frus bila nengok citer ni.maceh..

Pewaris Merong Mahawangsa berkata...

Pewaris Takhta Sebenar Merong Mahawangsa...