11 April 2011

Blogger Kurang Sopan Tidak Beretika

Aku ada senarai blogger kurang ajar tak ingat nak mati! Diorang ni memang celupar tahap dewa. Bajet bagus pegi mamp boleh blahhhh!!! Kau ingat kau popular? Perasan!!




Err gurau je. Hehehe.




Maaf intro yang tidak manis.




Salam,




Maaf tajuk macam ganas sikit. Tapi jangan marah saya dulu. Itu lah tajuk tazkirah kita pada pagi yang Isnin mulia ini.Saya cuma nak kongsi 3 jenis etika yang terdapat di dalam Islam. Etika ini bolehlah kita adapatasikan dalam bidang berblogging ni. Blogging pun mesti ada adabnya kan awak? 




'ILM AL-AHKLAQ
Ia adalah etika dalam mencari ilmu. Ilmu pun ada halal haramnya. Ilmu yang haram dipelajari dan disebarkan contohnya ilmu hitam. Berkongsi ilmu bagus di dalam Islam. Tapi ada caranya, kalau nak share ilmu dari artikel orang lain di blog awak kalau boleh mintak izin dan sebut sumber dari mana. Tak baik tau main copy paste sahaja. Penat orang tu memikir.




TABDIR AL-MANZIL
Ketegori yang kedua ini adalah Etika terhadap ahli keluarga di dalam rumahnya. Kalau nak amalkan dalam menulis blog..... err mungkin kita tak patut menyiarkan pekung keluarga sendiri kot? Saya rasa jelah. Sebab saya pernah  baca seorang blogger ni kutuk adik dia. Kalau adik dia baca mesti sedih, sob sob sob. T_____T




SIYASAT-I-MEDINA
Tanggungjawab sosial seseorang, Etika kategori ketiga ini mengajar tentang bagaimana menjadi berguna kepada orang lain. Islam kan Indah. Jadi tulis lah sesuatu yang baik dan bermanfaat di blog. Jangan hentam blogger lain (segment ben ashaari tak apa), jangan pandang rendah blogger lain, dan guna bahasa yang sedap dibaca. 


Itu sahaja.


Tak mau tulis panjang.


Nanti lagi banyak salah eja.


Nak exam ni.


Mari beramai-ramai doakan saya.


Thank you for reading this tazkirah.



XOXO, Chempaka Sari 








 ________________________________________ 
Jika Suka Sila LIKE



7 ulasan:

waN Mohd Salim berkata...

hehe ingat kan dah nak meletup dunia .. saLam .. saye singgah sini .. and follow awak .. http://wanmohdsalim.blogspot.com/2011/04/lentera-iii.html

kalau sudi singgah blog saye

wassalam

stalker berkata...

comel..awak comel.. XD

Jay berkata...

amiin semoga allah membantu saudari...sudi2 lah emlawat blog saya http://jai-diari.blogspot.com...
salam ukhuwah dan salam persahabatan..

NADDY KZAMAN berkata...

betul2 tu azza...org pun ad senarai blogger yg tett...

Chempaka Sari berkata...

huhu sape kak nad...

josrevalution berkata...

salam kenai..uis..ingatkan tuan blog nie dah kene hina oleh blogger lain..hahah...nice u blog..folo u..pls folo back yer..tq...

farhan berkata...

sapa tu ....tapi saya ade jgk wat entry pasal keluarga.tak tau masa tu.pasal abg saya..saya dengki kot dgn dia ..mcm mana la nak buang sifat dengki ni