10 April 2011

Tips "Dating" Yang Bermakna

Salam, 




Pernahkan kamu terasa blur blur dan kurang yakin apabila masa yang dijanjikan untuk berjumpa denagn si dia hampir tiba? Cis, terasa ayatku dah macam ayat dalam Majalah Remaja pulak.


Atas gurauan seorang kawan akibat beliau tidak puas hati tatkala membaca sebuah artikel tentang "tips melayan isteri" yang berleluasa di Facebook, saya tergerak untuk menulis entry ini. Malangnya, saya belum berkahwin, jadi buat jelah "tip dating yang bermakna". 


Tapi sebelum itu, awak jangan ingat ni tips nak tambah dosa mengalakkan maksiat pulak. Dijamin memang tak ada adegan kucing seperti, bercakar-cakaran, bergesel-geselan dan jilat-menjilat.Meh sini saya senaraikan beberapa tips yang boleh awak semua try and error ketika "dating". 


1. Hadiah
Nak bagi hadiah untuk acara yang lebih bemakna, cuba bagi sorok sorok. Contohnya, curi curi letak hadiah kecil awak tu ke dalam beg dia. Nanti bila dia balik, mesti dia call awak sebab terkejut ada surprise dalam beg dan nak ucap thanks. Best kan?


2. Senyum 
Senyum, jangan kata apa apa. Hoho senyumlah. Jangan muncung muncung ye. Janganlah merajuk sebab tak dapat popcorn. Popcorn sangat mahal. Tak jimatlah macamni. Popcorn tak baik untuk kesihatan juga. Hehe merepek dah merepek dah. Lagi satu, awak kenalah jaga air muka pasangan dengan tidak buat muka ketat di khalayak ramai. Tak elok.

Aloooloo majuk je. Nanti abang beli popcorn secara pukal okeyh.



3. Belanja
Sekali sekali belanjalah pasangan. Rexeki tu kongsi bersama-sama. Nanti lagi bertambah rezeki. Tak semestinya yang lelaki je nak kena belanja gepren dia. Sekali sekala gepren pulak belanja boipren mesti boipren happy tak terkira. Rasa dihargai gitu. >___<


4. Solat
Kalau saling mengingatkan waktu solat mesti sweet kan? Wuwuwuu... Ha yang lelaki, bila gadis tanya kat mana surau, awak kenalah tau selok belok tempat tu. Kalau tempat baru, tak apa dimaafkan. Tapi kalau awak cerita yang awak selalu lepak kat BB then bila tanya surau kat mana, awak pun tau tau? Hmm tak best la kan. T___T


Abang surau mana? Tah ada surau ke kat sini? Meh saya cubit kasi awak ingat.


5. Puji
Pujilah, jangan banyak komplen. Setiap perbuatan tu mestilah awak hargai. Walaupun hanya beratur untuk bayar parking fee. Itu je Cik Chemp boleh cakap. Lain lain, awak fikirlah sendiri. Kenapa diam? Hah awak pernah komplen la tu. 

Kalau gadis tu buat macam ni pun puji je, dah comel kan? Hello Ain, awak comel!


6. Main 
Go to a playground rather that Wayang! Take along a picnic lunch, baseball, bat, frisbee or outdoor toys. Blowing bubbles is fun, awak tau. Lepas tu, have a great lunch after playtime. Sekali sekala keluarkan peluh kan menyihatkan.

Main belon besar kat taman macam Ain. Best!


7. Masa
Tepatilah masa setiap kali nak jumpa. Tapi kalau gepren atau boipren awak lambat pulak, jangan terus marah tau. Tanya dia elok elok bagi dia peluang untk perjelaskan. Tapi kalau tiap kali asyik dia je yang lambat. Suruh dia belanja, shopping baju kat Top Man. Kan lagi best dari awak marah-marah ahaha. So, be clear about the date, time and place...Don't leave things hanging with " I'll call you later with the details" meluat tau.


Gambar saya curik kat sukasukaphoto. Cantik.



8. Kad Kecil
Cube bermain main dengan purse atau dompet dia pastu lancarkan operasi rahsia awak!  Masukkan kad kecik comel toek secara drastik tanpa memikirkan apa2 kecelakaan yang bakal mendatang ke dalam purse/dompet si dia. Wohooo..... tutup dompet dan serahkan pada dia sebaik dia keluar tandas. Done.


Mana dompet abang cepat pulangkan! uwekk...


9. Kelakar
Ketawalah! Buat cerita lawak yang awak boleh hafal kat google. Tak pun bertukar teka-teki yang mengarut ngarut tu best jugak. Sila gelak dengan nada sengau bagi menambahkan detik-detik bermakna. Macam ni..

Dengar tak? Kalau tak dengar pendek umur.



10. Jujur
Jujur dan terimalah seadanya. Good advice about not trying to change him. Appreciate gepren or boipren for who he/she is. After all, something attracted you to him/her. After years of trying to change long-term partners, Cik Chemp finally learned that it just doesn't work anyway. And it takes way too much energy. Enjoy the good things, and tolerate the dumb things.  As long as he is treating you decent and bringing positive energy to the relationship, decide to be be happy and overlook things that really don't matter.


Sapa nak baca status binatang kalau diorang ada Facebook? Baca di sini.


XOXO, Chempaka Sari




 ________________________________________ 
Jika Suka Sila LIKE,hehe

7 ulasan:

nur anis berkata...

sukanya tips2 ni...:)

SANDRA AZWAN berkata...

Sungguh bermakna..;-)

zacky ~786~ berkata...

hahaa ~

tamlegend berkata...

tips solat tu mmg suka...tapi nmpk hipokrit sgt la chempaka...dating2 ni haram.kalo ader mahram y teman tak pe la...ni ajar org dating ni nnt chempaka palit dosa sekali buat ader y ikot tips chempaka ni kang...

Chempaka Sari berkata...

dari g dating tak solat baik g solat ye tak? nk suruh orang buat baik sekaligus memeng susah. Pendekatan ke perlahan perlahan...

Plus, Mak Ayah saya dah 20 tahun masih pergi dating dan plan semua bagai.

Tips ni elok untuk suami isteri yg blur2 nk buat aktiviti ape.

Fazri berkata...

langsung saya coba. thanks ya

Hani Mansor berkata...

Slam kak azza, sy nk mtk tlg kakak nbt header n banner utk blog sy boleh?
tlg lahh reply dkt chatbox sy ye.:)