05 Ogos 2011

Jangan Lakukan Ni Semasa Tarawikh

Salam, 




Dah lama nak cakap ni, mungkin dari tingkatan satu kot. Terpendam lama sangat dah. Tak tahan ni tak tahan....




Pertama jangan sendawa sesuka hati ketika berjemaah. Tau lah makan sambal belacan dengan petai waktu berbuka tadi. Nak bagitau satu masjid ekk? Jeles saya tak makan petai macam awak... tangan di batu, pandang ke atas.




Kedua, iya saya tau mungkin awak mengantuk sangat, maybe banyak mengaji siang tadi. Tapi please, tamo bergoyang ke kiri ke kanan semasa berjemaah. Nak berdansa pun tunggu lepas Syawal okay? Kalau nak bermanja dengan saya pun, main sandar sandar  kat bahu saya, lepas habis solat lah. Okay sayang...?




Ketiga, bagi perempuan, masa baca ayat ayat dalam solat tu bolehlah setakat sendiri boleh dengar je. Awat kuat sangat tu kak, nak jadi imam ye? Saya tak khusyuk la kak mendengarkan suara akak tu.




Anak kecik. Kalau dah sampai hari ke 28 anak awak je yang cucuk bontot orang, selak telekung orang, berjoget depan orang, menangis tak tentu hala....hmm faham faham lah ye. Maybe awak boleh buat sesuatu sebelum saya buat sesuatu kepada budak itu. Bahaha!




Terakhir, ego nak rapatkan saf. Selalu saya jadi mangsa, mula mula saya rapatkan ke kiri so kanan kosong, orang kanan tu tak nak gerak. Bila dah angkat takbir,dah start baca Al Fatihah pun, orang kanan tu sentuh saya suruh rapatkan dengan dia. Kenalah melangkah ke kanan perlahan-lahan. Fuuu... why not kamu yang belum start sembahyang tu gerakkan je ke kiri? Saya ni rapatkan ke kiri sebab ada makcik uzur yang duduk atas kerusi di sebelah kanan, tak kan nak suruh dia gerak pulak kesian lah kan?




Okay cukup lah lima je. Jangan ingat saya marah tau. Saja tulis cara macam ni tak nampak skema sangat. Peringatan kat saya jugak.  Baru dua banner siap, maklumlah malam dah cepat mengantuk dek penangan gulai tempoyak setiap hari plus, tarawikh. Even saya buat 8 rakaat je, tapi kena tunggu mama buat 20 rakaat. Fuuu...Wassalam.








XOXO, Chempaka Sari
Jika Suka Jom LIKE

13 ulasan:

fiq. berkata...

haha, berdansa lepas syawal yer..

semalam pon ada baca tentang org yg berjemaah tapi bacaannye kuat mcm nak jadi imam, ganggu khusyuk org lain..

okay,, cukup 5 , he

.izzati liyana. berkata...

betul. selalu terjadi benda ni. harap jemaah dapat jaga tatatertib. kalau tak, better solat dekat rumah kot supaya tidak mengganggu orang lain yang nak berjemaah ataupun cari jalan penyelesaian yang lain.

Jay berkata...

hahaha...jgn kata pompuan je azza...yang makmum lelaki pun sama juga...hehehe...tapi setakat ni alhamdulillahlah...takde buat kecoh lagi..hehehe

Pharmalif berkata...

Setuju sgt2!!!! paling tak suka sendawa tu...ada bau durian sekali!! uweekkk!!

Pure Mahabbah Fillah berkata...

assalam....

hah setuju sgt gn entry CS nie.

pling setuju yg bwk ank kecik 2...

geram jgk kdg2,....

bla kta gn penuh rndh dr n khusyuknya...

ank2 kecik kt blkg 2 berlari2...

kdg2 terjengui kat dpn kta msa tgh sujud...

aduiiii...

nk tergelak pn da bla egt bdk2 nie..hurm....

HARITH ISKANDAR berkata...

itu lah,dorang tu terlupa tertib nk bersolat tu..mm sabar sabar :)

an nyek berkata...

emm...btol tu...nak nak lagi yang sendawa ngan sembayang ngantuk2...kang jatoh plak...aish

ABU berkata...

adeke nak berdansa hahahaha

mahfudzah berkata...

wahhh.saya setuju semua ni! baru la kita sama sama tenang nak buat terawih..hehe

Green Apple berkata...

kesabaran bertarawikh.. kalau ada anak kecik sangat tu.. x payah lah pegi lagi... tuggu anak tu beso sikit... tak pon bergilir ngan suami... hari ni suami, esok kita...

kaizen berkata...

pasal anak2 kecik tuh mmg agree sgt2...

*ade lg benda yg x patot time bulan pose nih.. sila ke blog sy tgk entry 1/8/2011

latest entry Apa Yang BLOGGER PERLU ADA?? [PART 2] & Urban : Camera Paling CANGGIH

NMH berkata...

hahaha! oppss gelak sopan..hekhek..yang cucuk teettt*..adess takkan boleh khusyuk pulak an lepas tu...

zaRain berkata...

wahah..rapatkan saf tu selalu sgt kan?! kekadang smpi jadi tk khusyuk pon ada.. (sbb dlm ati tawu yg kite kena rapatkan saf)..lagi sedeh kalau org sebelah cam tk selesa kita dekat2..