15 Ogos 2011

Punca Tak Pernah Menang Contest

Salam, 




Saya tau ramai yang baca ni suka join Contest dan Giveaway kan? Ada antaranya mempunyai blog yang khas untuk entry contest dan giveaway ni. Malah sehari boleh join 8 -12 contest. Wow! Semakin banyak contest yang join, semakin besar peluang untuk menang. Tapi malangnya nasib tak selalu cerah, hujan gerimis di tengah jalan. Sudah berpuluh contest yang kita masuk pun, still tak pernah menang apa-apa...




Sebabnya...




Tak Serius
Tak serius ni tergolong didalam blog yang tak mesra pengguna. Bila pihak admin nak review entry awak, dia terpaksa tutup sebab blog lambat loading. Mungkin juga sebab ada lagu kuat sangat ataupun tulisan susah nak baca. Apa pun, point Tak Serius ni awak boleh baca kat entry ni Tips Mudah Ringankan Blog dan Petua Teknikal Supaya Orang Lain Komen & Follow.




Tak Besungguh
Kadang kadang ramai yang buat entry sebab nak promote blog dia, product dia, atau apa sahaja. Mesti ada kepentingannya kan. Sebab tu kita kena tag kawan dan letak link blog dia. Ada contest kena buat review blog atau product, tapi dengan malasnya kita cuma tepek banner dan letak link je. Kalau macam ni tak dapatlah impress pihak admin. Orang tua-tua cakap "Nak lebih, kita kena beri lebih".  Apa salahnya kalau kita buat bersungguh sungguh kan.




Tak Ikut Syarat
Ha yang ni banyak jugak berlaku, admin suruh follow dia tak follow. Admin suruh tag 2 orang kawan, harem dia tak tag. Admin suruh review, satu ayat pun dia tak ulas. Hehe. Pastu bila ada blogger lain yang buat bersungguh-sungguh buat entry, dia kata bodek pulak. Hehe saya pernah buat giveway lima banner free. Kelima-lima pemenang memang ikut syarat dan impress saya sebagai admin. So adil lah kan?





Tak Berkualiti
Disebabkan terlalu banyak join contest, entry yang dibuat sambil lewa sahaja. Maklumlah sehari masuk samai 10 contest, tak ada idea dah nak tulis apa. Jadi buat ala kadar je. Ini juga mempengaruhi keputusan admin nanti. Biar masuk sedikit tetapi berkualiti ye. Saya ni cakap sebagai pemerhati je, jarang join contest sebenarnya. Hehe.




Tak Win Win Situation
Yang ni mungkin sesetengah admin sahaja. Mereka juga mengambil kira kemajuan blog yang join contest itu. Mungkin blog yang ramai follower, atau blog yang menderu trafiknya. Bila admin beri kemenangan kepada blog yang best, automatik ada dapat menumpang kemajuan blog tersebut. Kalau nak menang, silalah majukan blog dengan rajin blogwalking, rajin komen, rajin buat entry bagus dan rajin ping blog.





Okay itu pendapat saya je, lain orang lain citarasa. 
Menang tak menang belakang kira, yang penting buat yang terbaik.
Kalau ada pendapat lain beri lah kat komen nanti saya tambah okay.
Cadangan terbaik akan dapat banner free dan dilekatkan di sidebar blog ini.
Sorang nk bagi pendapat banyak-banyak pun tak apa, malah amat digalakan.




Terima kasih.




XOXO, Chempaka Sari
Jika Suka Jom LIKE

33 ulasan:

Pendamba Mawar berkata...

saya masuk contest yang betul dapat menarik minat saya je.law setakat nak join suka suka sampai blog penuh dengan entri contest takde la.

apa apa pun nice tips..akan diaplikasikan jika saya join next contest..thanks..

entri baru
http://pendambamawar.blogspot.com/2011/08/di-sebalik-spongebob-squarepant.html

kaizen berkata...

agree... tp kdang2 join pon sbb nak support meber2 jer... hehehe

*jom join kontess sy kat blog tu... kalau nak DUIT RAYE leh la try kn?? kot2 menang.. ramai x join lg nih.. due date 25/8/2011

farah hanim berkata...

hehe
gitu ye :)
info bru nie
pasnie kene amik kisah
tenkiu :D

tiefazatie berkata...

yg penting..hati kena ikhlas..=)

Umedia Network berkata...

SUka pendapat ini. huhu. :)

nadiaazira berkata...

thanks for the tips! =)

HEROICzero berkata...

tak minat la plak nak main2 contest ni . =P

☀ Izzaty Hedry☀ berkata...

tht's rite dear.!..=)

kdg2 ikut luck jugak .. klau ada nsb ,menang lah ..klau tk xdapat den nak nolong..:P

Eyriqazz berkata...

takpe..nanti menangla tu..meh join contest eyriqazz....Manatau ada rezeki..

ArulchelseA berkata...

jarang2 masuk contest..skang dah malas..kih kih..

Uchi kay-f @hmad berkata...

ape kata buang perkataan "TAK"...

ku-cit berkata...

yg belum pernah menang tu maybe blm rezekinya lg...tp apa yg penting kne la wat yg berkualiti

yana halim berkata...

tak pernah join. buat masa ini belum lagi rasa berminat...

cik Dil berkata...

dil pun x pnah menang GA..err actually, baru 1 GA yg masuk..heheh

ada menang contest, tp owner, hilang entah kemana..hadiah x pat smpai skrg..=.="

Masduranisaqaseh berkata...

hahahaha.....
terasa sekejap.... anyway thanz 4 d info yg sgt berguna....

farah hanim berkata...

fara rasa,kalo ga kadg2 gune random.org
so keberangkalian nak jadi lucky no tu agk susah kan

selalunye contest yang diplh oleh admin.so kalo contest tak menang even 100 contest masuk,fara rasa,blogger tu tiada keikhlasan dalam nak join contest tu.mungkin join semata2 nak menang and dapat hadiah yang ditawarkan.memang la join sebab nak menang hadiah,tp kalo itu niat semata2.boleh jugak xmenang.kita bole tengok based dari entry yang diorang bt.cam akq ckp,kurang kualiti.bt smbil lewa kan.so si admin penggnjur contest bole taw,peserta tu ikhlas atau tidak.

join contest nak menang tu btol.tp yang paling penting,kite sokong n support blogger yang anjurkan tu :)

iMBobo berkata...

ada org lepas join satu contest tu lgsg xdtg dah blog penganjur, dtg hanya untuk join contest je, haa dekat situ rasanya penganjur dah boleh nilai.. pada entry plak kekadang penganjur boleh nilai keikhlasan peserta tu..klau hadiahnya gempak tapi peserta ulas 1 ayat je cam mana nak menang hehe.. tu pendapat saya :D

saya dah jumpa 2 blog yg nama chempaka sari hehe..

Hang Leo berkata...

setelah membace..sy dpt simpulkan

1-ikhlaskan hati tu mcm terlalu am je,bukannya peserta contest tu kenal rapat ngn penganjur pon..cuma nilai dan kualiti persembahan contest tu y dititikberatkan..kalau hati ikhlas,penganjur x berkenan..sama je kan..so buat sehabis baik...

2-ko kasi puji habis penganjur tu kasi kembang baik punyer..ko "kipas" cukup2 punyer,hahaha

3-sibuk kan trafik dia dengan sibukkan diri anda melawat blog penganjur tu setiap pagi.ptg dan mlm.heheh

4-buat ape yang penganjur contest tu suruh sahaja...jgn tibe2 ,ayat last merayu-rayu supaya nak mintak kasihan...nampak murah sgt maruah :)

5-kalau dah masuk 10 kali contest tak menang2 jugak baik bersara jelah,hahah

6-masuk contest yang hadiah best2 jer..kalau korang masuk contest yang hadiah ciput tapi memerlukan komitmen tinggi..bek xpayah masuk jelah..buat rugi je..so kpd penganjur sila kasi hadiah y membuatkan peserta teruja nak buat sehabis baik


terpanjang lak komen-romen kat sini,hhehe...dah cik chempaka suh komen..aku komen la...
lastly,aku xpernah pun join contest sebenarnya..heheh..aku ckp ikut sedap mulut je:)

◕‿◕Syasya◕‿◕ berkata...

ha3 nice entry !

zarulfarhana berkata...

kdg2 ja join...

fiQ'Ra berkata...

pndapat je ni.. penganjur tak bole sekadar guna random utk pilih pemenang.. kalo bole, semua contest, biar pilih pd entry yg kreatif & ikhlas sungguh2 nk menang.. baru lah kita rasa "ohhh, puas hati lah dgn hasil keje aku".. if tak menang pun, kita prbaiki lagi utk contest yg lain~~

baru laaa ada prsaingan.. hehee.. sy suka kan saingan =))

p/s: menang kalah adat permainan ;)
chill~

Akak berkata...

kalo orng dah berumur mcm akak ni,bila join contest rasa cam budak2 lak...

tiefazatie berkata...

erm..byk faktor boleh mempengaruhi nie..antaranya ialah

1-bertuah rezeki itu masing2 la..xleh nak ckp apa la kalu xde rezeki kan..lagi2 kalu join yg luckydraw nie..tapi..percaya la..usaha itu tangga kejayaan..biar lambat asal selamat..nt kan..dah lama2 join..insyaallah..ada gak rezeki sangkut sikit2 nie..=)

2-ikut la betol2 syarat2 penganjur tue..kalu rasa2 ada yg xleh dipenuhi..better xyah la join..wat semak blog je..pastu sia2 je n3 tue xdipandang pun..sebab syarat2 xikut nie..

3- erm..kena pandai pilih CGL mana yag korang agak korang mampu nak join nie..cthnya la..kalu contest tue based on kreatif n3..kalu korang rasa korang boleh buat kreatif nie..try la join..xde salahnya pun..but kalu stkt korang buat n3 macam join luckydraw..better xyah join la..sbb bazir masa n semak blog je..sebab sah2 penganjur cakap pemenang base on kreatif n3 kan..

4- kadang2 kan..kte sebagai peserta nie..kena la pandai menilai mana 1 CGL yg kte nak masuk tau..cth la..korang kena buat kreatif n3 nie..tp kan..hadiah xberbaloi nie..yg luckydraw lg best hadiah die..so buat pe korang susah2 nak join yg kena buat kreatif n3..tp hadiah xberbaloi kan?bagus korang join yg luckydraw je..senang je..xyah susah2 nie..bukan nak demand..tp kte kena pk gak idea yg kena nak kerahkan tue..masa lagi..berbaloi ke tidak dgn hadiah yg disediakan..

5- bab luckydraw lak kan..memang la..kdg2 kan gne random tue xbest sebenarnya..ntah..ifa perhatikan..die cm ada pengiraan nie..mula2 die akan pick number hujung2 pastu tgh2..n then awal2..pastu nt die tkr lak..tgh2..hujung2..awal2..kalu dah bese join kan..korang perasan tue..yg adil kalu gune manual nie..cabut gune tgn manusia..tp kalu ada GA tue smp ratus2 org join..jenuh gak kan..so randm gak yg digunakan utk jimat masa n tenaga nie..bab nie xleh nak komen sgt la..sbb hak pengapnjur kan..tp kan..kdg2..hadiah2 yg based on luckydraw nie lagi best dr hadiah2 based on entry tau..

6- papepun..usaha tangga kejayaan nie..mmg le susah tue nak bertuah weh..ifa pun..mau beratus kot join tiap2 bulan..tp yg bertuah nie..ada la dlm lingkungan 1-15kali la..so..mybe 10% je dr yg kte join boleh bertuah nie..kdg2..xsampai 10kali pun bertuah..haha..tuah itu penting kot..ada rezeki..ada la..hihi..

7- tp kan..yg penting jgn mudah putus asa..kena rajin je..pastu ikhlas la..jgn le niat nak menang je..gle ke hape..hihi..lagipun..blh kenal ramai kwn2 kan..kena ingat gak..join CGL nie..xde kena byr apa2 mcm join kontest offline..so xleh nak xpuas hati ke hape..cume maybe bil elektrik la mahal..hihi..tenet sama je kan..

8- lagi 1 punca xmenang kan..maybe kan..korang xperasan pun korang menang nie..maklum la..bape byk blog nak terjah hari2 kan..lepas tue penganjur lak..xmo dtg bgtau korang kan..naa..terlepas sudah nie..sbb selalunya penganjur bg masa utk tuntut hadiah nie..bab nie ifa xgemar nie..jrg2 btol ada penganjur baek hati dtg inform kte ble kte menang/bertuah nie..ifa xphm kenapa penganjur xleh dtg bgtau?kedekut sgt ke trafik ke blog peserta2 yg bertuah nie?penganjur xfikir ke bpe byk trafik dorg dpt spjg dorg anjur CGL tue?tue kalu dorang berkira bab trafik la..lagipun kan..fikir logik la..xkan hari2 kte nak terjah blog dorg tunggu result kan..kte pun ada keje lain nak buat nie..pelik btol ifa..smp skrg nie..blh kire guna jari tau berapa org penganjur yang baek hati dtg bgtau kalu menang/bertuah nie..siap dorg tinggal komen n jejak tau..bagi ifa la..kalu betol dorang ikhlas nak bagi hadiah kan..xsalah kan dorang dtg inform kalu kte bertuah nie..lucu lak rasa ble dorg blh buat cabutan ntah ke berapa kali nie..smata2 xde org dtg tuntut nie..klu dorg dh inform xpe la..nie yg xinform..pastu rilek je penganjur ckp..sori la..korang xalert kan..adeh..kecewa je tau..

9- papepun kan..ada byk lg ifa leh bebel nie..tp tkt off topik lak..haha..nie bab punca xpernah menang contest kan..hihi..kesimpulannya..kte kena rajin..dan terus rajin...niat kena ikhlas..buat n3 ikut arahan penganjur la..jgn ikut suka hati..

hee..panjang lebar kot ifa bebel nie..tp xtau le..ada yg off topik ke..mati la..haha..moga terhibur yaa..=p

Nida berkata...

Salam Ramadan.

melalui pemerhatian dan pengalaman sebagai peserta:

1. Ada yang suka masuk banyak tapi bak kata penulislah, entry kurang berkualiti.

2. Ada yang suka copy hak cipta orang lain untuk jalan pintas menang dengan mudah.

3. Ada yang buat bersungguh-sungguh dan boleh dilihat pada hasil penulisan entrinya.

4. Ada yang suka jadi peserta yang terawal (dengan harapan moga dapat hadiah peserta terawal).

5. Ada yang suka join di pertengahan atau last minute, terutama andai pemilihan dilakukan dengan random.org.

6. Ada yang suka masuk jenis contest kerana kebiasaannya konsep ini lebih berat dan memerlukan entri yang kreatif untuk menang, jadi peserta tidaklah ramai sangat, sekaligus persaingan kurang.

7. Ada yang suka masuk base lucky draw,giveaway sebab mudah dan tak pening kepala nak karang ayat berjela-jela.. kalau kalah pun tak rasa terkilan sangat sebab kebiasaannya hadiahnya pun simple.

8. Ada yang masuk sebab kawan yg anjurkan dan ada juga sebab hadiah yang ditawarkan.

Macam-macam jenis peserta dapat dilihat, namun begitu ada juga pelbagai jenis penganjur seperti:

1. ada penganjur yang serius, ambil markah secara details dan check setiap peraturan sama ada diikuti oleh peserta atau tidak.

2. Ada yang sambil lewa, tak terlalu strict janji masuk, ada entri biarpun kontot dan follow dan cukup.

3. ada penganjur yang hanya targetnya nak kumpul follower atau like page FB mereka sahaja.

4. Ada penganjur last minute baru terjah entri peserta, kemudian mulalah adili secara sepintas lalu.

5. Ada penganjur yang sudah awal-awal lagi ambil markah dan judge peserta mengikut kriteria tertentu.

6. Ada penganjur yang ambil pemenang dalam kalangan rakan-rakan rapat mereka sahaja, ketelusan pengadilan tidak ada.

7. Ada penganjur yang letakkan syarat yang mudah dan ada juga yang terlalu berat.

8. ada penganjur yang mesra peserta (inform pemenang) dan ada juga sebaliknya.

Apa-apapun lain penganjur dan lain peserta lain caranya, cuma sekadar cadangan untuk penambahbaikan buat semua:

1. Sentiasa melakukan yang terbaik, menang atau kalah adat pertandingan.

2. Nida juga amat setuju agar tidak digunakan random.org kerana kebiasaannya orang pertama dan paling last jarang tersangkut nombornya.

3. Namun kebaikan random.org pula ialah tiada istilah pilih kasih berbanding secara manual.

4. Pihak penganjur juga perlu nyatakan cara pemilihan pemenang, adakah sebara cabutan undi@random atau base on creative entry, alasannya terdapat sesetengah peserta menghabiskan banyak masa untuk menyiapkan satu entri, tapi apabila tiba masa pemilihan pemenang, kaedah random yang digunakan, dan bagi Nida ia tidak adil bagi mereka yang telah meluangkan banyak masa untuk menghasilkan entri yg kreatif.

5. Kalau boleh pihak penganjur juga perlulah letakkan satu tarikh pengumuman pemenang akan dilakukan agar memudahkan peserta untuk menyemak, kerana ada sesetengah penganjur yang hanya beri masa 24 jam untuk pemenang melaporkan diri dan andai tidak ada maka hadiah bertukar milik (terbayang andaikata pemenang tersebut ada hal emergency atau ada masalah yang tidak dapat dielakkan ketika itu) dan lebih baik seandainya penganjur dapat memaklumkan kemenangan peserta pada blog peserta itu sendiri atau penganjur boleh memanjangkan sedikit tempoh pemenang memberikan maklumat.

Pendapat Nida lagi, untuk menang tidak sukar dan juga tidak mudah...

1. Sentiasa melakukan yang terbaik
2. Sentiasa berdoa.

Gunakan segala anugerah yang Tuhan kurniakan pada kita untuk meluahkannya dalam bentuk tulisan, seperti kemahiran berbahasa, kemahiran "membodek", kemahiran menggunakan segala macam software editing (PS,LR, Photoscape dan sebagainya).

Namun andai tersurat kegagalan, percayalah Insya Allah akan ada rezeki kita dilain hari, percaya pada Qada' dan Qadar.

Peserta juga perlulah rajin berblogwalking dan memberi komen pada blog penganjur.. andai tiada masa pun just say "hi" atau "salam".


wallahualam.

♥ Nurulz Sabeeha ♥ berkata...

sekarang kebanyakannya contest pakai sistem vote. Tu yang susah nak menang sebab orang yang popular je yang mesti dapat vote terbanyak. Padahal tak layak menang pun. Rasa cam tak adil je.. Tak gitu?

Chempaka Sari berkata...

thanks semua.. wah bagus bagus pendapat semua!!

qhaizaa berkata...

emmm..,kadang2 penganjur contest xadil gak...pilih yg baik dgn dia..yg slalu comment2 kat blog dia..huhuhu...kdg ade yg sepupu sepapat dia yg menang..dh sedara sendiri join..huhuhu...betoi dakkkkkk...??????huhuhuhu....

faridah nazurah berkata...

sebelum ni sy banyak gak masuk contest dan GA. tapi satu pun tak pernah menang. eh eh tapi seingat sy ada 1 contest lagi yang sy masuk tak umumkan pemenang sampai sekarang. tah la mungkin dia lupa. tapi hari2 gak update blog..

kadang2 kita tak menang disebabkan:-

1. contest/GA yang menggunakan sistem "like" untuk cr pemenang. ni salah satu sistem yg menyusahkan.kalau orang join last minit confirm susah nak kejar org yg dh lama join kan?

2. 'random.org'. ni pun sebab kita susah nak menang. tapi sebenarnya cara ni adil sangat.

3. kadang2 penganjur tu ada sikap 'bias'.

4. menggunakan teknik 'reffering url'. mcm mana kalau seseorang blogger tu entrynya layak jd pemenang tapi tak banyak reffering url dari dia?

bukan ni aje sebab2nya. banyak lagi. tapi kan sebanarnya kita kena ingat "menang atau kalau,adat pertandingan'. kalau kita menang, alhamdulillah.. tapi kalau kita kalau,anggap je takde rezeki. jangan kita putus asa.

Chempaka Sari berkata...

qhaizaa.... hmm ada ke macam ni. Saya pernag jugak buat then sepupu masuk. Tak delah menangkan dia.. hehehe.

Thanks yang lain sebab komen... bernas betul opinion masing masing..

Chempaka Sari berkata...

Salam..Ini sekadar pendapat jek. Based on dua pihak. Penganjur dan Yang Join Contest (YJC).

Penganjur : kadang2 penganjur ni bias atau dgn kata mudahnya, berat sebelah. ikut suka citarasa dia nak bagi sape menang.. kadang2 dia tgk blog yg join tuh lawa ke tak, ramai follower tak...buleh ke mcm tuh?? memang berat sebelah lah kan? so, cadangan saya, better pihak penganjur ambil juri utk tentukan sapa pemenang tuh. juri tu mestilah dikalangan blogger juga. supaya blogger2 lain percaya bhw dia adalah juri yg tentukan pemenang utk sesuatu contest tuh. itu lebih baik. dan juri ini haruslah dalam kalangan mereka yang adil. hehe. cmne nak tau adil ke tak?? haaaa....bila dh dilantik as juri, juri tu kenalah sedar tanggungjawab nya utk berlaku adil dan tidak memihak kpd mana-mana blogger sama ada yg dia kenal ataupun tidak. maksudnya, bila dia tentukan pemenang tuh dia kena berada dalam keadaan neutral. okey?

Yang Join Contest pulak, haruslah bersungguh-sungguh. janganlah join contest hanya untuk tambahkan bilangan entri kat blog tu ataupun nak mencari publisiti murahan. lagi satu, tak yahlah nak pulun kipas si penganjur ni. ada penganjur yg sungguh2 fair and tak makan kipas2 ni. silap tempat lah kalo ko kipas penganjur yg fair mcm nie. awal2 dh kene kick....lagi satu yg saya nampak, mane2 yg join contest ni yg memang nak menang, rajinlah plak duk tinggalkan pesan kat shoutmix. konon2 nya blogwalking and support si penganjur lah kan...pdhal, singgah jerit kat shoutbox jek. perlu ke macam tuh??

bila dh join contest ni, adatlah kalau menang atau kalah. ada rezeki, adalah. kalau takde, redha jelah. kdg2 hadiah tak seberapa pun, tp join bagai halilintar..haish..tak pahamlah..hadiah yg tak seberapa tuh yang dikejar sgt..memanglah support si penganjur, tp berpada-padalah...

sekian...=)

miezah berkata...

absolutely agree with you ..
kebykkan mreka terdri drpd yg hanya sggah time join contest or segmen ..
tp sush nk bw utk beri komen kpd sesuatu entry .. ^^,

T.Tania berkata...

sangat2 setuju dgn entri ni . sy jarang masuk GA, 2Kali je kot, salu ikut segmen contest2 je, dpt kenal rmai lagi blogger2 kat luar tu :)) PEACE !

Try baca entri ni plak ..terima kasihh eahhhh~

http://mitosmentos.blogspot.com/2011/08/lagu-selamat-hari-raya-versi-baru-errkk.html

Cik Rose Cute berkata...

Sis pulak suka join Contest sebab nak dapat kenalan baru hihihi...menang belakang kira....yang penting happy join contest!!!!...