08 Jun 2011

Dosa Tak Terampun Muahhh!



Salam,




Ini cerita simple je. Kalau boleh nak buat cerita simple kemain. Hehe. Jom baca dialog perbualan telefon di bawah dan renung-renungkan lah. Saya buat perbualan telefon sebab apa, sebab ia perbualan yang bukan direct face to face.
 

En. Hati : Hello Cayang.... bla bla bla...pot pet pot pet.. 
Cik Kasih : Bla bla bla...pot pet pot pet..
En. Hati : Eh cayang nak tau tak tadi kan I nampak sorang makcik ni pakai gincu tebal-tebal, dah macam opera cina Bie tengok, cayang.  Tak elok lah mcam tu. Orang tak suka tau. 
Cik Kasih : Hah? Pehal Bie cakap macam tu? Kurang ajar betul..... ( terasa sebab kebetulan dia pun tengah pakai make up macam tu, mak dia pun selalu)
En. Hati : Eh kenapa ni cayang? I did sumthing wrong, am I? 
Cik Kasih : Amboi amboi you ni kan tau nak hina orang je! Dasar mulut lancang. I doakan u dapat bini yang sama lancang dengan mulut u jugak.Pastu u pun akan lancang sampai bebila. Hah sekarang hina lah I puas-puas. I mengaku I pun pakai make up macam tu. Puas hati u? U ngumpatlah i sekarang, i tak kan ampunkan dosa U sampai bebila. Dosa tak terampun.
En. Hati : Eh kenapa ni Cayang? I tak faham lah. Kalau buat U terasa maafkan lah I ye. Bie bukan cakap pasal Cayang pun...
Cik Kasih : Dah tau salah tak reti nak nak mintak maaf. Hey, hormatlah perempuan sikit. U tak tau hormat perempuan ke? Perempuan yang u cakap u Mak i tau! Then hormat lah orang tua.
En. Hati : Hah yeke? Ala i mintak maaf la. Maafkan I.Tapi I bukan cakap pasal Mak U pun. Nak beri point je yang perempuan kalau make up tebal sangat tak elok. U pun boleh ambil pengajarannya. 
Cik Kasih : Biar padan muka U, I tak kan maafkan U. Mulut lancang suka hina orang. Dosa U tak terampun.
En. Hati : .........(-_-') 

Nama watak dalam cerita ni adalah rekaan semata-mata. Tiada kene mengena sama ada yang hidup 52 tahun ataupun yang koma setengah hari mahupun yang pitam beberapa saat. Pehal Cik Kasih emo gila kan? Terasa kot? Kalau terasa muhasabah lah diri cepat-cepat. Kenapa semua orang anggap orang yang sempurna je baru boleh tegur orang? Ada ke orang sempurna? 




Pastu Cik Kasih tak perlu kot nak highlight beberapa kali kesalahan kecil kekasih dia tu. Siap doakan benda buruk lagi. Walau pada mulanya kita rasa maca En. Hati tu bersalah, tapi lelama rasa meluat sanagt dengan Cik Kasih tu. Amboi mentang-mentang lah....cepat ambil kesempatan betul nak marah orang. 




Percayalah, kadang kadang orang yang ego ni suka orang mintak maaf kat dia. Tapi bila kita mintak maaf, serius dia tak layan atau maafkan pun. Dan Lebih teruk lagi buat buat tak dengar. Yang dia nak hanyalah rasa bangga dan menang dengan KESEMPURNAAN dia. Tu je, Sekian. 



**Uwaa tak dapat ikut family g bercuti esok....BZ la buat thesis/project paper. Sob sob sob.
** Orang yang melaga-lagakan adalah orang lagi teruk sebenarnya. Malas pulak nak masukkan watak si PELAGA dalam cerita di atas. 


XOXO, Chempaka Sari 
Jika Suka Sila LIKE



6 ulasan:

Jo Qusary berkata...

owh, paham... paham... hmm...

Chempaka Sari berkata...

Jo tak yah nak ngengada... huhu. Yang ni luahan perasaan je okay.

::SimpleGirlOfMe:: berkata...

fuhhhh...berpeluh2 baca..huhu..

Jay berkata...

apesallah dia cakap camtu??hahaha..sape suruh suka mengumpat org..hehehe

Chempaka Sari berkata...

dia cakap macam tu sebenarnya nak bg pengajaran kat awek dia suapaya klu boleh tak mau lah mekap mekap ni tebal sagt. Tapi yang perempuan tu bukan nk ambil pointnya. Yg dia dok cara ketidaksempunaan si lelaki tu pulak.


Byk kita lihat di sekeliling kita yng suka hentam orang direct je konon atas ajaran agama, contoh . Padahal tu alasan die nak marah orang lain.

nuriz berkata...

cik kasih ni melenting cepat sangat ler huhu
cer bersabar sikit hehe